Muszle z makiem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Desery

muszle z makiem

Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat są już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienię amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować 😛

muszle z makiem
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • 400g makaronu typu duże muszle
  • 300 g zmielonego maku
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 8 łyżek miodu
  • 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • skórka pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie
  1. Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to około 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem aby się nie posklejał często mieszając. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą od razu rozkładamy muszle, aby znowu uniknąć efektu posklejania.
  2. Przygotowujemy farsz dodając kolejne składniki do maku oprócz skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Małą łyżeczką nadziewamy każdą muszlę. Układamy na talerzyk i ozdabiamy skórka z pomarańczy.
Rada
Warto nie ograniczać się do bakalii, które wymieniłem w składnikach, sam też eksperymentuje dodaje pokrojone suszone śliwki, morele. W zależności co znajdę w kuchni
krok-po-krokumakwmuszlachmuszelki

Trackback ze swojej strony.