Home Desery Muszle z makiem

Muszle z makiem

by zjem to

Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat są już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienię amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować :P

Muszle z makiem

Print
Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredients

  • 400g makaronu typu duże muszle
  • 300 g zmielonego maku
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 8 łyżek miodu
  • 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • skórka pomarańczy do dekoracj

Instructions

  1. Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to około 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem aby się nie posklejał często mieszając. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą od razu rozkładamy muszle, aby znowu uniknąć efektu posklejania.
  2. Przygotowujemy farsz dodając kolejne składniki do maku oprócz skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Małą łyżeczką nadziewamy każdą muszlę. Układamy na talerzyk i ozdabiamy skórka z pomarańczy.

Notes

Warto nie ograniczać się do bakalii, które wymieniłem w składnikach, sam też eksperymentuje dodaje pokrojone suszone śliwki, morele. W zależności co znajdę w kuchni

krok-po-kroku

makwmuszlach

muszelki

You may also like

bodrum escort - izmir escort - ankara escort - anadolu casino yeni adresi - lidyabet güncel adresi -
golden bahis
- sekabet kaç oldu -

atlantisbahis güncel giriş adresi

-

retrobet yeni adresi

%d bloggers like this: