Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ryż i makarony

makaron_ze_szpiankiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem.

Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę dobrego smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero ocenić czy taki straszny. Ja prezentuje mięsną wersję z piersią kurczaka. Polecam:)

Składniki

  • 250 g szpinaku
  • 200 g makaronu
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 pierś kurczaka
  • dwa ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  •  oliwa do smażenia
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka  kroimy w kostkę, smażymy mieszając do miękkości około 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę i smażymy na tej samej patelni gdzie był kurczak, dodajemy zamrożony szpinak i w całość podsmażamy 10 minut, do momentu, aż zrobi się zielona papka.

szpiank
2. Do szpinaku dodajemy słodką śmietankę i na malutkim gazie gotujemy jeszcze 5min, aż zgęstnieje, następnie dodajemy usmażonego kurczaka, sok z cytryny ( smak bardzo poprawi ale kolor szpinak straci ;/ ), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Nakładamy na talerze makaron, polewamy sosem i całość posypujemy płatkami migdałów. Smacznego.

makaron

Podsumowanie
Przepis na
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
4.5 Based on 4 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.