Home Ciasta Jagodzianki

Jagodzianki

by zjem to

Jest lato, muszą być jagodzianki !!! Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z jagód to obowiązkowy przepis na lato

Jagodzianki

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • pół szklanki mleka
  • 40 g masła lub margaryny
  • 25 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • pół litra jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wrzątku

Instructions

1. Zaczynamy od wykonania zaczynu na ciasto drożdżowe. Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy: cukier,pokruszone drożdze i ok 4 łyżeki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Margarynę roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, jajko rozbijamy do szklanki i roztrzepujemy. Wyrabiamy ciasto z mąki, rozczynu, roztopionej margaryny i połowy roztrzepanego jajka. Ciasto powinno być dość rzadkie , miękkie i plastyczne. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości na jakąś godzinę. W między czasie możemy wymieszać jagody razem z cukrem i mąką ziemniaczana.

3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnice, formujemy z niego wałek i kroimy go na 8 równych części.

przeciete
Każdy kawałek ciasta rozwałkujemy na mały okrągły placek. W środek dajemy łyżkę jagód i sklejamy bardzo dokładnie, powinna nam wyjść podłużna drożdżówka. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z kolejnymi drożdżówkami. Jagodzianki powinny być luźno poukładane na blaszce zapobiegniemy dzięki temu posklejania po upieczeniu. Gotowe drożdżówki zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

skladnanie jagodzianek

4. Po tym czasie drożdżówki smarujemy resztą jajka które nam zostało. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 20 min. P0 wyciągnięciu z piekarnika musimy poczekać, aż wystygną, dopiero wtedy lukrujemy. Cukier puder rozrabiamy szybko mieszając z łyżką wrzątku, smarujemy za pomocą pędzelka każdą jagodziankę lukrem. Smacznego.

Notes

Jak ktoś nie ma chęci bawić się z lukrem, albo po prostu go nie lubi jest wyjście. Wystarczy zamiast 3 łyżek cukru do jagód, dodać pół szklanki cukru. Wtedy spokojnie drożdżówki będą dalej słodkie a nie będzie potrzeby dodatkowego lukrowania.

DSC_2456

You may also like

%d bloggers like this: