halawa

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Desery

halawa

Halawa hinduski deser

Halawa to hinduski pudding świetnie znany z posiłku, jaki można kupić u krysznowców na festiwalu woodstock . Wiele osób pewnie zastanawia się jak jest zrobiony ten deser a jest bardzo prosty i jeszcze bardziej smaczny ;]

 

Składniki

  • pół szklanki kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • garść rodzynek
  • banan
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • łyżka margaryny
  • szczypta kardamonu i cynamonu

 

Przygotowanie

DSC_1285

1. Roztopić na patelni margarynę. Wsypać do niej kasze manną i prażyć ją do uzyskania złotego koloru. Pod koniec prażenia dodać pociętego na kawałki banana i podsmażyć jeszcze chwilkę razem.

DSC_1293

2.  Wlać do kaszy mleko i wodę, intensywnie mieszając, by nie dochodziło do grudek. Masa zacznie szybko gęstnieć, wtedy można już dodać cukier, kardamon, cynamon oraz sparzone rodzynki. Podsmażać wszystko razem do konsystencji pure. Jest gotowe do jedzenia. Po przestudzeniu można korzystając z pucharków do lodów uzyskać ciekawe kształty. Smacznego

DSC_1458

Podsumowanie
Przepis na
halawa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
4 Based on 8 Review(s)

Tagi,

Trackback ze swojej strony.