Home Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

by zjem to

Szybkie ciasto z gruszkami, budyniem i migdałami. Nie do końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje, a gruszki można zastąpić jabłkami.

Ciasto z gruszkami

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 1 kg gruszek
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g migdałów w płatkach
  • pół łyżeczki cynamonu

Instructions

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę.

z budyniem

2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4 łyżkami cukru i  400 ml mleka.  Gruszki obieramy i kroimy w słupki, mieszamy je dokładnie z cynamonem. Wylewamy ciepły budyń na ciasto, następnie na budyń układamy gruszki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C  na około 40 min.  Po 15 min pieczenia na ciasto sypiemy płatki migdałów, w ten sposób zapobiegniemy ewentualnym spaleniu się migdałów. Po upieczeniu ciasto musi w pełni wystygnąć. Smacznego

gotowe

You may also like

%d bloggers like this: