Bułki pizza

by zjem to

Pomysł na ten przepis urodził się po kilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne, ale forma jest dość duża i do pracy, lub szkoły trudno  zapakować.Natomiast tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie, bo chociaż zimne też   smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów, których nie brakuje, składniki każdy może dobrać swoje ulubione.

Bułki pizza

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Nadzienie:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • pomidor
  • 2 pieczarki
  • garść kukurydzy konserwowej
  • 6 plastrów salami
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • łyżeczka maku
  • oregano
  • sól

Instructions

1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi o średnicy 10 centymetrów, powinno wyjść 12 sztuk. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim 6 placków tylko na środku. cebule,pomidora i pieczarki kroimy w kostkę, następnie mieszamy razem z kukurydzą. Dodajemy po około dwie łyżki posiekanych składników na środek placków. Posypujemy całość suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek, następnie posypujemy całość tartym serem.

3.Pozostałe krążki układamy z góry na placki i zaklejamy boki do powstania kształtu bułki.   Łatwiej będą się sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około 15 ,aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki z nadzieniem pizzy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C, około 20 min do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego

 

 

zblizenie

You may also like

%d bloggers like this: